Olles konstruktorklotse tootnud juba 30 aastat ja plastikut vorminud juba pea 40 aastat, on Qman Lego kõrval kindlasti üks vanemaid tegijaid. Qmani klotsid ühilduvad paljude teiste tootjate klotside, kaasa arvatud Lego omadega. Selles postituses vaatamegi, kas ja kui palju on Qman selle aja jooksul õppinud. Annan ülevaate komplektide erinevate aspektide tugevustest ja nõrkustest ning annan neile ka 5 palli skaalal hinnangu.

Hinnangu andmisel vaatlen järgnevaid aspekte:

  • Klotsi kvaliteet: Kindlasti kõige olulisem, on ju ometi oluline ,et kokku pandud komplekt ka koos püsiks ja hea välja näeks. Siin anname eraldi hinnangu klotsi tehnilisele kvaliteedile ning välimusele. 
    1. Tehnilise kvaliteedi juures vaatleme näiteks, kui hästi püsivad koos klotsid ning ega neid pole liiga keeruline pärast eraldada. Klotsi tehnilise kvaliteedi hinnang annab 2/3 klotsi kvaliteedi üldskoorist.
    2. Klotsi välimuse juures hindame põhiliselt klotside ja kleepsude värve, aga ka muid klotsi välimust mõjutavaid aspekte. Klotsi välimus moodustab 1/3 kvaliteedi üldhinnangust.
  • Disainide kvaliteet: Hindame, kui hästi on mudel disainitud. Kas esineb detaile, mis ka parima klotsi puhul hästi koos ei taha püsida? Kas disainimisel on tehtud valikuid, mis tõstavad kokkupanemise keerukust. Kuna ilu on vaataja silmis, siis siin disainide välimust ei hinda, eks seda saab igaüks ise teha. 
  • Juhiste arusaadavus: Vaatleme, kui hästi on juhis kokku pandud. Kas ja kui palju leidub juhistes kohti, millest on raske aru saada või mida saab mitut pidi mõista?

Klotsi kvaliteet 4.7/5

Tehniline pool 4.7/5

Qman-i klotside haakejõud on täpselt paras, piisavalt tugev, et hoida klotse hästi koos, võimaldades neid samas ka hõlpsasti lahti võtta. Ka ei varieeru haakejõud erinevate klotside vahel kuigi palju. Pisut suurem on varieeruvus Qmani technik klotside juures. Sellegipoolest püsib technik klotside hoidejõud heas vahemikus ehk jupid püsivad hästi koos, ning ei ole kuigi keeruline neid üksteisest eraldada.

Klotsi välimus 4.6/5

Qmani värvid on ilusad ja erksad. Musta toon on sügav. Siiski täheldan osade sama värvi juppide juures kerget toonierinevust, mida mul kahjuks pildile saada ei õnnestunud. Qmani kuldsed jupid sisaldavad valamisjälgi. Klotsi nuppudel on tekst “ENLI”, mis tuleneb tootja varasemast nimest “Enlighten”. Klotsidel olevad kleepsud vastavad kujult ja mõõtmetelt päris hästi klotsi omadele, mis on pisut kahe otsaga asi. Ühelt poolt annab see visuaalselt parema tulemuse, teisalt aga raskendab kleepsude paigaldamist. Kleepsude värvitoon on küllaltki lähedane klotside omale, kuid arenguruumi selles osas veel pisut on. 

Disaini kvaliteet 4.8/5

Qmani komplektide juures on näha, et disainerid on väga palju aega pühendanud disaini viimistlemisele. Disainid on struktuuriliselt tugevad ning komplektide juures on tähelepanu pööratud ka sellele, et ka väiksemad detailid oleks piisavalt hästi kinnitatud. Disainide mõttes on Qman kindlasti üks parimaid klotsitootjaid, millega olen kokku puutunud.

Juhiste arusaadavus 5/5

Qmani juhised liiguvad edasi paraja tempoga ja on lust komplekte kokku panna. Juhistes on suurt tähelepanu pööratud selle arusaadavusele ja keerulisemad kohad näidatakse ära väga täpselt. Varasemalt lisatud osad muudetakse juhendis heledamaks, et uued klotsid selgelt eristuksid. Juhistes kasutatakse äärmiselt erksaid värve, mis teeb erinevat värvi klotside eristamise oluliselt lihtsamaks. Kuigi läbipaistvate klotside jaoks pole eraldi märgistust, on need tehtud piisavalt läbipaistvaks ja seetõttu ei valmista nende tuvastamine raskust. Seevastu on tähistatud kuldsed klotsid väikse tähekesega. Kleepsud lisatakse juhises enne klotsi külge panemist, mis teeb nende paigaldamise päris palju lihtsamaks.

Koondhinnang 4.8/5

Kokkuvõtlikult võin öelda, et Qman ei ole loorberitele puhkama jäänud ning komplekti kvaliteet alates klotsist ja lõpetades juhistega on väga hea. Ainus probleem, mille välja tooks, on mõne klotsi kerge toonierinevus teistest sama värvi klotsidest. Arvestades kõike eelnevat annan Qmanile 4.8 punkti viiest.

Kui tekkis huvi, heida pilk peale ka meie veebipoele, kus on klotsisõbrale peale Qmani komplektide veel palju huvitavat.

Lisaks tutvu ka postitusega, kus ma võtan kokku kõik seni kirjutatud klotsitootjate arvustused.

Autor:
Kristjan

Lisa kommentaar